Trollpost Stortroll, Oktober

Da fløy oktober måned avgårde, og vi er godt i gang med november.

I starten av måneden jobbet vi med temaet «Du og jeg, og vi to», hvor vi hadde særlig om vennskap og hvordan vi skal oppføre oss mot hverandre. Barna fikk selv dramatisere ulike caser, som omhandlet vennskap, utestengelse, mobbing osv. De synes det var veldig morsomt – tydelig stolte barn når de hadde fremføring for de andre barna. Ellers har vi hatt en del samarbeidsoppgaver, både på tur, ute i barnehagen og i formingsstunder. De har blant annet fått oppgaver de skal løse samme og de har laget eventyr sammen.

Videre har vi hatt besøk av den «gamle» Rødgruppa, de som har begynt på skolen. Alle sammen kom, og vi hadde en helt topp stemning inne på Stortroll. Den «nye» Rødgruppa var inne sammen med de, mens Blå og Gul var ute. Vi lagde ostesmørbrød, hørte på historier fra skolehverdagen og tok igjen mye tapt og savnet tid sammen. Både store og små synes det var en veldig koselig stund.

Den store Refleksdagen har vi også gjennomført, både med Ute- og Innegruppa. Vi hadde refleksjakt, og vi hadde samling hvor vi snakket om refleksens funksjon og bruksområde, samt åpnet en vanlig, rund refleks og så inni den. Trafikk er et tema vi begynte med i Rødgruppa i slutten oktober, så dette var en fin intro for dem.

24.oktober feiret vi FN-dagen, og vi hadde to uker i forveien FN-tema. Da hadde vi særlig om Barns rettigheter og om barn i andre land. Vi så litt på NRK Super om barn i andre land, og så har vi fine bilder til illustrasjon i forhold til hvordan andre barn har det i hjemmet sitt. På bildene ser vi rommet til barna, og det er barn fra både USA, Norge, Italia, Syria, Afrika, Romania, Kina osv. Forskjellene er store, og dette synes barna våre er veldig interessant å snakke om og undre seg rundt. Vi har hatt mange fine samtaler. I tillegg har vi jo flere barn i vår barnehage som har tilknytning til andre land, og derfor valgte vi i år å lage lunsjretter fra Sri Lanka og Somalia på selve FN-dagen for å markere ulikheter. Nydelige lukter og gode smaker.

To dager etter FN-dagen feiret vi Bamsefest, så vi har hatt mange arrangementer i oktober. Alle barna tok med seg sin egen bamse hjemmefra, og tilfeldigvis hadde vi satt opp Bamsesykehus på Lekestua – flaks, siden alle bamsene hadde skadet seg på veien til barnehagen... Dette synes barna var kjempestas, og bamsene kom ut derifra med både plaster, bandasje og medisin (les: rosiner). De voksne dramatiserte «Gullhår og de tre bjørnene» under samlingen, noe barna alltid synes er gøy. Bamsegrøt til lunsj, deretter kom endelig den berømte bamsekaken, som alle gledet seg sånn til. Det var til og med en gutt som sa; «Æ fikk tåra i øyan, for kaka va så go!».

Nå har vi om tema «Kroppen min», hvor vi har fokus på indre organer og deres funksjon, benevning av kroppsdeler, forming og bevegelsesleker. Barna er veldig engasjerte, og til og med de minste i Blågruppa har vist stor fascinasjon over tarmer, skjelettet og fordøyelsen. Bæsj er vel morsomt uansett barnehagealder for øvrig…

Ellers kommer vi til å starte på juleplanen i uke 47. Da begynner vi sakte, men sikkert, å konsentrere oss om hemmeligheter, juleverksted, pynting og etter hvert adventsstunder, julearrangement og baking. Det blir ei koselig tid, som vi ser veldig frem til! Vi har valgt å starte planen litt tidlig, slik at vi får tid til alt vi ønsker, uten at det skal på noe som helst måte bli stress. Vi fortsetter med Ute- og Innegrupper i desember også, utenom de dagene hvor det er spesielle arrangementer for alle, slik som Nissefest og Nissekino. Juleplanen får dere tilsendt på mail, i tillegg må dere følge med på ukeplanen – der kommer det til å stå litt mer detaljerte planer.

Frem til da – ha en fin november måned, det skal vi 😊