Trollpost Stortroll, januar

Nytt år, nye muligheter!

Vi starta det nye året med å sette i gang med et tema som vi så ungene hadde vært veldig opptatte av i forkant, nemlig NRK Super-serien Labyrint. Der snakker vi full klaff! Ungene var kjempeengasjerte i alt vi gjorde, og leka Labyrint daglig både inne og ute, og det var et moro tema å jobbe med både for ungene og de voksne. Vi måtte selvfølgelig se noen eposider av serien i løpet av de tre ukene vi hadde temaet, samt å faktisk «spille» det selv. Vi delte oss i tre lag i innegruppa (de store), og måtte løse noen matteoppgaver, lete livspucker i perler, lego og plusspluss, finne to og to kort som rima, komme oss over slimsjøen, spille mot Bolten (forklare og bygge tårn av klosser), og sist, men ikke minst – finalerommet med memory. Tre engasjerte lag jobba seg gjennom hele Labyrinten, og fikk en velfortjent heltemedalje etterpå, som ungene hadde perla selv!

Ute fikk de prøve seg på Boltens blindebukk, hvor de skulle komme seg gjennom ei løype med bind for øynene, uten å gå på gjenstandene som lå i veien. De har også på eget initiativ inntatt rollene som de ulike robotene og løpt unna en slimete Taurus dag ut og dag inn. Og vi kunne selvfølgelig ikke gå gjennom Labyrint-ukene uten å prøve å lage slim! Vi har også mala hver vår robot fra serien, og de fantastiske maleriene får pryde veggen på avdelinga ei stund til. Lista er lang over aktiviteter vi gjorde denne perioden, og vi har inntrykk av at dere som foreldre har fått høre mye om dette, med tanke på hvor engasjerte og ivrige ungene var her.

Januar er jo måneden hvor vi får se sola igjen, så etter å ha avslutta et vellykka Labyrint-tema, gikk vi over til å snakke litt om sola og gjøre sol-aktiviteter. Vi snakka mye om sola og hvor den er på vinteren, det at den kommer høyere og høyere på himmelen etter hvert, at den her nord ikke går den i havet på sommeren (midnattssol), og at den varmer oss og gir oss lys. Vi har tegna i plastkopper og smelta i ovnen, noe som ble nydelige soler å henge i greina over kjøkkenbordet. Vi har mala på snøen og leka sol-sisten, og vi laga oss egne sol-masker. Som avslutning hadde vi en heidundrende solfest på fredag, med forestilling av Rødgruppa (omskriving av det samiske eventyret Legenden om sola), solsanger, gul mat og deilig smoothie til dessert.

Etter soluka hadde rødgruppa fått et lite innblikk i samisk kultur ved å jobbe med eventyret om sola, og det ble ei fin innledning til det samiske temaet vi starta på denne uka. Vi har snakka mye om samene og deres kultur, hvor de bor, hva de lever av, og vi har sett på en del bilder. I tillegg har vi jobba mye med flagget deres, og har både tegna og fargelagt det, samt snakka om betydninga av fargene og symbolene som er representert. Vi har hørt ulike samiske eventyr (fortalt på norsk), og begynt å lære oss Fader Jakob på samisk (Immon Jakta). I tillegg har vi hatt litt formingsaktiviteter, der vi har laga reinsdyr av kongler, store Stallo’er ute av greiner og granbar, og små samiske dukker. Rødgruppa har også begynt på de samiske veskene sine, og skal fortsette med dem i Rødgruppa neste uke. Vi fikk oss ny lasso rett før denne perioden, og den var SÅ stas å få teste på reinsdyrgevirene vi har hengt på veggen.

Ellers har januar vært en fin måned, og vi har fått mye snø. Det har ført til timer med moro i akebakken i barnehagen. Mange har også hatt med skiene sine, og gått mange runder på dem, både rundt huset og i bakken. De blir tøffere og tøffere for hver dag som går!

Vi fortsetter med samisk tema også neste uke, hvor vi markere samenes Nasjonaldag på onsdag, og har fellessamling på fredag. Da skal vi blant annet gå mannekengoppvisning og vise frem alt det fine vi har laga disse ukene. Etter å ha avslutta det temaet, går vi over på Du og jeg og vi to igjen, og skal jobbe mye med følelser. Deretter blir det ei uke med karnevalsforberedelser før karnevalet 1. mars.

Med det takker vi for en fin januar, og tar imot februar med åpne armer! Vi håper det fine vinterlige været holder seg!