Trollpost Stortroll, oktober

Høsten har kommet og er på vei å dra igjen. Vi er straks inne vintermånedene, men før det må vi mimre litt over hva som har skjedd.

Temaet har vært høst, og alle har vært innom formingsaktiviteter og laget høstrelaterte bilder. Enten det har vært maling eller liming av diverse naturmaterialer. Vi har laget både personlige bilder og fellesbilder. De har hengt på utstilling på avdelingen til alles glede.

Før snøen inntraff har vi fått utfordret de motoriske evnene våre med hinderløyper. Både i vår egen skog, men også på utsiden av barnehagen. Da har vi hatt forskjellige vanskelighetsgrader slik at alle har fått kjenne på mestringsfølelsen, men også å kunne strekke seg etter å klare noe man kanskje ikke trodde man klarte! Det er alltid fint å ha noe å strekke seg etter.

Vi har også vært innom refleksdagen, der vi har pratet om viktigheten med å bruke refleks nå når det er mørketid. Det blir bare mørkere og mørkere og viktigere og viktigere. Barna har hatt refleksjakt og fått sett hvordan en refleks ser ut inni. Vi bruker også alltid refleks når vi er på tur slik at vi vises når vi vandrer langs trafikken!

Videre kom vi inn på FN-temaet som har preget siste del av oktober. Da har vi hatt fokus på forskjeller blant barn i verden. Da har vi blant annet sett på hvilke rom forskjellige barn i verden har. Spesielt stor forskjell er det på rommene barna i barnehagen har og barn i andre land som sover på en madrass ute i naturen. De har ikke noe rom. Det er litt vanskelig å forstå. Kanskje han ville sove ute og rommet hans ikke vises på bilde? Vi har prøvd så godt vi kan å fortelle at noen barn ikke har eget rom. Det finnes også barn som sover på samme rom som hele familien sin, både søsken, mamma og pappa og besteforeldre. Barna skal få oppleve at det finnes mange måter å leve på, og at disse er noen av dem. Samtidig skal vi fremme barns nysgjerrighet og undring over likheter og forskjeller.

Vi har fortsatt med FN-tema og pratet om barn rundt i verden, men også om barnekonvensjonen (i litt forenklet utgave). Der står det blant annet at alle barn har rett til hvile, fritid og lek og alle barn har rett til å en utdanning. Noen av ordene kan være litt vanskelige å forstå, men vi har gått gjennom de fem punktene vi hadde på vår plakat og pratet en del med barna om dem.

I slutten av måneden har vi kommet inn på temaet du og jeg og vi to - kroppen vår! Dette er et spennende og viktig tema hvor barna skal få bli kjent med kroppens funksjoner, men også at de eier sin egen kropp.

Ellers har barna kommet godt inn i inne- og utegrupper. Vi er ute så langt det lar seg gjøre med tanke på vær og temperaturer. Det er viktig å huske på rikelig med skifteklær og varme klær i disse snø/regn/slapsdager.  

Neste måned fortsetter vi med kroppen som tema før vi nærmer oss juleforberedelser!

 

God november!