Trollpost Stortroll, januar 2020

Godt nytt år og nå skinner sola i vinduskarmen. Januar har bydd på mye forskjellig vær, men også mange fine stunder.

Vi startet året rolig med to dager i første uken før helga kom. Det var lite barn og en fin start på året, før årets første hele uke kom. Da startet vi på temaet «Frost» fra filmen som har gått på kino. Dette er noe barna er kjempe engasjert og interessert i, dermed ble det årets første tema. Til dette har barna vært med å tegne figurene fra filmen, vi har hatt eget frostrom som de har vært med å dekorere og vi har hatt mange formingsaktiviteter knytet til tema. Den store vinneren denne perioden har vært å perle. Vi fant frem perlemotiver fra filmen, men har også perlet snøkrystallene til Elsa og hengt opp på frostrommet.  De har også tegnet portretter av Olaf og Elsa, samt fargelagt flere andre fra filmen.  Ellers har vi sett noen små snutter og hørt masse på musikken slik at vi har fått beveget kroppene våre og danset masse.

 

Etter frost var det kun sola det handlet om. Det var nemlig tid for å forberede solfesten. Vi har sunget sanger om sola til den store gullmedaljen og pyntet på avdelingen for å ønske den velkommen. Vi har hatt mye fokus på formingsaktiviteter generelt gjennom januar, og i solukene var det intet unntak. Barna har fått lime sammen sin egen sol som vi har hengt i greina over frokostbordet. Disse får bli med hjem når vi tar dem ned. Vi har gått på tur for å lete etter sola, men det har vært mye overskyet og dermed vanskelig å finne sola. Første gang vi så den var i barnehagen 29. januar. Da var det så lite skyer at vi endelig fikk solskinn på oss. Vi avsluttet temaet med en vellykket solfest der rødgruppa hadde brukt uken på å forberede eventyret «legenden om sola». Dette er et samisk eventyr om sola og en perfekt avslutning på solukene for så å gå videre til de samiske ukene vi skal ha i barnehagen.

 

Vi startet på de samiske ukene med å høre på sanger med joik og sanger hvor de synger samisk. Barna synes det kan være litt rart fordi de ikke forstår hva de synger, men når melodien er den samme som «bjørnen sover» eller «bæ bæ lille lam» blir det mer interessant. Vi har startet med å prate om den samiske kulturen og om reinsdyrene og deres plass i den. De forskjellige gruppene får være med på forskjellige formingsaktiviteter som for eksempel rødgruppa har laget egne samiske vesker, mens gulgruppa har laget egne samiske dukker og blågruppa har laget reinsdyr av kongler. Vi fortsetter med samiske uker i februar og skal feire den samenes nasjonaldag 6. februar.

 

Ellers denne perioden har vi vært i turnhallen, både store som små. Vi har vært mye ute i det varierende været og storkost oss med det som følger med. Regn gir oss sølepytter, snø gir oss akebakke og snømenner, is og frost gir oss muligheten til å leke at vi står på skøyter og får utfordret balansen vår, og vind gir oss muligheten for å leke med drager.

 

Nå ser vi frem mot lysere tider og gleder oss til å se sola mer.