Trollpost Stortroll, februar 2021

Tiden flyr, og nå er enda en måned i 2021 forbi. I februar har vi hatt samisk uke og vintersport som tema.

I to uker lærte vi oss mer om urfolket vårt, og markerte samefolkets dag 6. februar. Vi har et særskilt ansvar for å tilrettelegge for at barna får positive erfaringer og utvikler respekt for det mangfoldet vi har i Norge. Dette inkluderer å synliggjøre den samiske kulturen og bidra til at barna utvikler en fellesskapsfølelse for det samiske mangfoldet. Dette har vi gjort ved å ha fokus på både likheter og forskjeller. Vi har blant annet snakket om at mennesker med samisk tilhørighet ikke bare driver med reindrift, men at de også kan være leger, veterinærer eller barnehagelærere. De har ei kofte de bruker ved spesielle anledninger som bryllup og dåp, og kan sammenlignes med bunaden som også brukes i slike anledninger.

I rødgruppa har hvert barn laget hver sin samiske veske, med de samiske fargene. Barna synes disse var skikkelig flotte! Flinke var de også. Alle barna har fått høre samiske fortellinger, der Stallo har hatt en sentral rolle. Fortellingene har engasjert og vi har hørt de mange ganger. Samisk musikk har vi også hørt på, blant annet KEiiNO og Ella Marie Hætta Isaksen. Vi har også fått testet ut matretter fra den samiske kulturen. Gahkku og finnbiff ga mersmak! Barna fikk også testet lasso-kasting, og flere fikk det til, etter noen forsøk. Som avslutning på de samiske ukene fikk alle barna gå på catwalken og vise frem det de hadde laget. Rødgruppa hadde veskene sine, gulgruppa dukkene sine og blågruppa hadde reinsdyrene sine. Mange krye barn, som fantastisk nok hadde en del catwalk-moves å vise frem. Lavvoen hadde derimot sett bedre dager, og ble derfor ikke satt opp i år. Den har blitt sendt på reparasjon, og vi får heller kose oss i den til neste år.

Så fikk vi atter en gang litt Trollmyra-flaks, og snøen dalte ned, akkurat tidsnok for vintersportuke. Da ble det skiskyting ute med gul og blå. Noen hadde på seg ski og noen hadde ikke, men alle skøyt på blinken – og det ble hørt fra noen barn «æ e ei skistjerne». Disse ukene har det vært masse skigåing, og den aller mest populære aktiviteten blant barna. Rødgruppa dro på skitur heeelt til Naustet – så dyktige! Uredde barn som uten å tvile satte nedfor nedoverbakkene. Knall og fall enkelte ganger, men ingen klaging. De er tålmodige med hverandre, og gir gjerne en hjelpende hånd. Vel fremme spiste vi pølse og kvikklunsj. Da kom det en skoleelev bort til oss med mange små fisk han hadde fisket på isen! Det var stilig. I tillegg fikk rødgruppa dra på skøytetur, i siste liten. Regnet hadde bare gjort isen litt våt, og det gikk fint an å skøyte. Det var mange som ikke hadde gjort dette før, men også denne gangen var det en tålmodig gjeng som ikke ga seg. Alle barna skøytet til slutt! Gul og blå hadde også sin tur, til Bestemorenga. Der fikk både stor og liten akt fra seg, spist pølse og kvikklunsj. Det var en sliten gjeng som kom tilbake! Aller siste dagen i februar ble det bobbanekonkurranse, med påfølgende medaljeutdeling. Alle fikk gullmedalje, applaus, og vi spilte selvfølgelig av og sang «ja vi elsker» etterpå.