Trollpost Stortroll, mars 2021

Hei igjen! Nå har våren kommet og vi har kost oss masse i årets første vårmåned, i kjent stil, i all slags vær.

Denne måneden har vi ikke hatt mange faste planer og aktiviteter som vi skulle gjennomføre. Dette på grunn av Carpe Diem-ukene i begynnelsen av måneden, der vi ønsket i enda større grad å få tak i barnas innspill og medvirkning i hverdagen. De to siste ukene ble preget av rødt nivå, og en del endringer på ukeplanen. Likevel har vi hatt fine dager og gjennomført mer spontane opplegg, og tatt barnas initiativ på alvor.

Alle barn har rett til innflytelse over egen hverdag, og barnehagen skal legge til rette for barns medvirkning ved å oppmuntre barna til å uttrykke sitt syn. Dette er viktig læring for at barn skal bli selvstendige, og evne å ta valg ut fra egne behov, interesser og følelser. Samtidig får barna oppleve at det ikke alltid blir som man selv ønsker, og at man må ta hensyn til fellesskapet.  I Carpe Diem-ukene fikk barna komme med innspill til turområder, der flertallet avgjorde destinasjon og aktivitet. Dermed ble det tur til Hemmeligskogen, der vi fant trollsnørr på trærne. Vi jobber også med barns medvirkning gjennom å observere barns lek og interesser. Slik kan vi spille videre på det som opptar barna. Disse ukene plukket vi opp at det var en interesse for Daidalos. Da lagde vi labyrint ute sammen med barna, og vi så Daidalos på storskjermen. Det var veldig spennende, og noen barn syntes nok at det var litt skummelt enkelte ganger. Men da fikk de ett fang å sitte i, og fulgte spent med videre. Etterpå var det mange som lekte labyrint og noen måtte også forsøke å tegne slimfigurene.

Disse ukene har vi også fokusert på språk, og hver tirsdag har vi hatt språksprell. Dette har vært skikkelig morsomt. Barna har vært veldig engasjerte og deltagende. Mange synes det er morsomt å leke seg med språket, og finne rim. Påsketema har jo vært tema de siste to ukene, men her måtte vi slakke litt opp på planene, og heller finne en god rytme i de nye kohortene. Påskepynt har vi likevel fått laget og vi har plantet karse. Vi har laget påskehare i snøen og denne ble skikkelig fin! Den regnet dessverre bort, før vi kunne male den enda mer lekker. Men vi har malt masse i snøen, og vi laget en liten påskekylling som ble gul og fin. Siste dagen før flesteparten tok påskeferie tok påskeharen seg en liten tur inn i barnehagen. Dessverre var alle barna ute, og fikk ikke med seg dette… Heldigvis fikk vi det på film, og påskeharen lusket rundt inne, prøvde toalettet vårt, men ble utrolig skremt når han skulle skylle ned. Han snikte også i vinduene og tittet på barna, før han gjemte et stort påskeegg til hver kohort. Vi var skikkelig heldige, og fikk Tom og Jerry-kjeks og smoothie. Til lunsj denne dagen spiste vi også boller og drakk kakao. Skikkelig god start på påsken etter vår mening.

 

God påske!

Stortroll