Trollpost Stortroll, mai 2021

Kom mai du skjønne milde… og plutselig var den vekk!

Vi starta mai med siste del av tema Vann. Der har ungene fått blitt godt kjent med vannets ulike former, og de har forska og eksperimentert. Ifølge Rammeplanen skal vi bidra til at barna får oppleve, utforske og eksperimentere med naturfenomener og fysiske lover. Dette har vi gjort gjennom temaet vann, der vi har sett på hvordan vann oppfører seg, og hvordan ulike elementer oppfører seg i vann.

Plutselig var vi også så langt ut i mai at det var tid for å snakke litt om nasjonaldagen vår, og gjøre litt forberedelser opp mot denne. I år ble det jo sånn at det ble ganske mange dager fri i forkant, så mye av tida til forberedelser forsvant i fridager. Vi fikk likevel snakka om dagen og hvorfor den er viktig for oss, kongefamilien og deres betydning, samt hørt på mye fin musikk. Ungene fikk laga seg hver sin perlebrosje, og noen klipte ut vimpler vi kunne pynte ute med. Vi klinka også til med mini-17.mai siste dag før langhelg, hvor vi gikk i tog og hørte på korpsmusikk, hadde ulike 17.mai-leker, og ikke minst kosa oss med pølser og is til lunsj. Alt i alt en kjempeflott dag, og tror ungene fikk ei fin forhåndsmarkering av nasjonaldagen i nok et annerledes år.

Mai er jo også tida for forandringer i naturen og da faller det seg naturlig å fordype seg litt i det. Vi har snakka om miljø og miljøvern, hvor vi blant annet har blitt bedre kjent med hvalen og dens utfordringer med søppel i havet. Vi har også snakka om kildesortering og gjenbruk, og har blant annet laget bilde og instrumenter av søppel.

Videre har vi sett på de generelle forandringene i naturen på våren; fuglene som kommer tilbake, bladene som spretter på trærne, gresset som gror og blir grønt, alle de fine blomstene, og ikke minst alle insektene som kommer smygende fram igjen. Vi ønsker at barna skal utvikle respekt og begynnende forståelse for hvordan de kan ta vare på naturen, og har blant annet hatt mye fokus både på søppelplukking og hvordan vi ivaretar og er med insekter og dyr – som har sitt hjem i naturen. Interessen for disse tingene er stor hos de aller fleste, og vi har prøvd å bygge videre på den. I fjor lagde vi insektshotell (som vi fremdeles har hengende), i år har vi snekra fuglekasser. Mye fin lærdom!

De neste ukene er det Carpe Diem; vi griper dagen og følger barnas initiativ og impulser! Det blir enda større fokus på barnas medvirkning enn ellers, og vi kommer til å ta det hele litt dag for dag, ut fra hva ungene ønsker akkurat den dagen. Rødgruppa kommer til å fortsette å forberede seg til avslutning for mamma og pappa, og vi ser fram til en fin dag i fjæra for å feire at fem år i barnehagen er over, og neste kapittel står for tur. Tenk det!

Vi håper det fine været fortsetter utover i juni, og håper på mange fine dager ute, med lite klær – ungene er SÅ fornøyde med at de kan være ute i kun inneklær og sko! Når blir det shorts-vær?!