Trollpost Stortroll November

Vi har hatt en innholdsrik november, og fått opplevd vær fra alle årstidene.

Vi fortsatte november med temaet Dunderly. Dunderly er et fiktivt univers skapt av Bodøværingen Endre Lund Eriksen, og vi har jobbet systematisk med det pedagogiske opplegget som er laget til bøkene han har skrevet. Barna har lagd sine egne dundermonster, deltatt på monstertreff og gjort forskjellige forsøk. Dunderlyopplegget sørger for at vi får jobbet med sosial kompetanse, bruke fantasien, naturitenskap og om fortelling og å undre seg. 

Vi har gjort forskjellige forsøk der noen av dem har vært med vann som hovedtema. Vi har sett på hva som flyter og hva som synker i vann, og vi har lært at kaldt vann er tyngre enn varmt vann og det vil derfor synke om man blander de to.  

I midten av november var det den store BlimE-dagen. Vi har øvd og øvd på dansen, og klokken 12:00 den 12. november stilte vi oss opp ute for å danse samtidig som resten av Norge. BlimE er NRK Super sin vennskapskampanje hvor målet er å fremme vennskap og omsorg for hverandre. Alle barna var med og danset og det ble ei koselig stund!  

Vi fortsetter som vi gjør med inne- og utegrupper. November har bydd på litt forskjellig vær. Det har vært sol og deilig opphold, men vi har også nesten regnet bort. Nå i slutten fikk vi endelig ordentlig snø som ble værende. Det sies at det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Dette tror vi på her i barnehagen også, derfor er vi ute hver dag. I regnet blir det mye sølehopping, gjørmekaker og vannlek, mens nå når snøen har kommet blir det naturligvis aking og snømannlaging. Barna måker og hjelper til, men de er også opptatt med sitt ute. Det er så mye forskjellig som kan brukes til å måke snø med, her er det bare fantasien som setter grenser! 

I førskoleklubben har vi jobbet med mobbing og vennskap som tema. Da har vi blant annet snakket om høflighet, hvordan vi skal være mot hverandre og sunget «stopp ikke mobb». Vi har hatt rollespill hvor barna har blitt utfordret på å skille to scenarioer, hvordan vi skal og hvordan vi ikke skal oppføre oss mot hverandre. De har også fått spille rollespill for hverandre. 

Ellers har barna fått deltatt aktivt i tilberedning av varmmåltid. Rammeplanen sier at personalet skal «legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna». Denne måneden har vi hatt wok og lapskaus som varmmat. Barna får bli kjent med smakene før vi rullerer og introduserer ny mat. De andre dagene smører barna sin egen lunsj. 

Nå nærmer desember seg og vi har allerede begynt å pynte avdelinga til jul. Det blir flere spennende arrangementer den neste tiden, som Luciafeiring, bakeaktiviteter, utflukter og posting av julekort. Sistnevnte er en populær aktivitet da vi venter i spenning på brev i retur. Vi ser tilbake på en innholdsrik november og ser frem i mot en like innholdsrik desember!