Trollpost for Småtroll

Nå er oktober plutselig kommet, og vi har kommet godt i gang med høsten, noe vi merker når vi er ute. Vinden er kaldere, og sola varmer ikke like mye som vi ble vandt til i sommer.

Vi har gjennomført nesten to måneder på Småtroll etter sommeren, som blant annet har vært preget av tilvenning av nye barn. Til sammen har vi fått 7 nye barn, så nå er vi ei fin gruppe på 13 barn. Noen av barna begynte helt i starten av august, mens andre begynte i starten av september – alt i alt har vi hatt en rolig tilvenning med nye barn fordelt ut over ulike datoer. Dette fungerte veldig godt! Vi føler at vi har hatt god tid til alle barn og foreldre, både til å la dem bli trygge og for å bli kjent med oss på Småtroll. De første ukene var preget av noe gråt, og mye latter og kos, og alle barna er nå godt tilvendt. Det er noen hærlige barn vi har fått i barnehagen!

Den første måneden etter sommeren valgte vi å ta bort vår faste ukeplan, og i stedet se på barnas behov og interesser i forhold til hvilke aktiviteter vi skulle gjøre. Det viktigste for oss var å ha det rolig og trygt, så det ble mye kos, utetid, lesing, og synging. Nå derimot har vi kommet oss godt i gang med vår faste ukeplan, med både turer, morramøter (samlingsstund), grupper og formingsstunder. Men fortsatt er det mye rom for kos og rolige stunder – det synes vi er viktig på Småtroll.

Når vi har morramøte ser vi tydelig hvor mye både de gamle og de nye barna setter pris på sang, rim og regler. Kroppen beveger seg hos mange med en gang vi starter å synge, og mange sitter som et lys. På mandagene har vi gruppedag, og da deler vi opp de minste og de største på Småtroll. Luddegruppa skal ha et gjennomgående tema i denne gruppen hele året, og det er eventyr. Vi har nå startet å arbeide med «Geitekillingen som kunne telle til fem» - noe de synes er veldig gøy! De viser tydelig hvor godt de liker eventyr, og det blir full jubel bare vi nevner e-ordet. Det er morsomt å se dem så engasjert. I Tassengruppa er det sang som gjelder. Her synger vi og koser oss med enkle bevegelsesleker, til de smås glede.

Ellers har vi startet med vår faste turdag på tirsdager, og her har vi både gått bare Ludde på tur eller på en felles tur for alle på Småtroll. Dette året kommer vi til å veksle mellom tre ulike turmål; Bjørdalslisletta, Trollmyrbana og Mørkvedliskogen. Vi er opptatt av at de små skal få prøve seg på utfordringene skogen har å by på, samt at vi liker veldig godt store flater hvor vi kan kose oss med baller eller rett og slett bare springe så fort vi klarer. Luddene har spist ute på tur eller i Grillhuset de dagene vi har hatt turdag, noe vi kommer til å fortsette med fremover.

Noen av de minste barna ser vi at trenger to lurer for å henge med i barnehagehverdagen, men fortvil ikke! De får selvfølgelig også være ute… De går ut i samlet tropp etter lunsj, og koser seg med Stortrollbarna. De største på Luddegruppa har også nå fra høsten av fått vært med Stortroll i Mørkvedhallen – til stor glede! Det er stor stas å få følelsen av å være en storunge, og ikke minst få lov til å springe og styre så mye de vil selv. Når vi er der deler vi opp hallen, slik at Ludde og Blågruppa er sammen på den ene siden, og også de har noe organisert opplegg i løpet av timen vi er der. Eksempler på dette er hinderløyper, dansing, ballskyting og hermegåsa. I tillegg er det mye frilek – da er det springing, springing og springing som gjelder. Etter vi har vært i Mørkvedhallen er Luddene våre ferdigsprunget, og de sover ekstra godt når vi kommer tilbake til barnehagen.

Til slutt vil vi bare minne dere på at vi prøver ut en ny stil – vi prøver ut det å være en papirløs barnehage. Derfor er den gode, gamle dagsrapporten på tavla borte, vi skriver den nå på hjemmesiden vår. Håper dere tar dere en titt innom der hver dag, da får dere både med dere hva vi har gjort om dagene, pluss at oppdatert ukeplan ligger der til en hver tid. I tillegg kommer det til å bli lagt ut flere bilder og artikler når det blir aktuelt i tiden som kommer. Dersom dere har ønsker om forandringer i forhold til hjemmesiden, tar vi mot tilbakemeldinger – både ris og ros.