Trollpost august/september Småtroll

Da er startskuddet for nytt barnehageår for lengst gått, og vi er godt i gang med barnehagehverdagen

Vi har fått seks nye barn i år, som alle er godt innkjørte på avdelingen. Det er fantastiske barn vi har fått, og ikke minst flotte foreldre! Som dere har sett på døra er det nå tid for oppfølgingssamtaler for de nye barna, hvor vi skal fokusere på oppstarten og hvordan både vi og dere synes det går med barna i barnehagen.

Den første måneden etter sommeren valgte vi å ta bort vår faste ukeplan, og i stedet se på barnas behov og interesser i forhold til hvilke aktiviteter vi skulle gjøre. Det viktigste for oss var å ha det rolig og trygt, så det ble mye kos, utetid, lesing og synging. Nå derimot har vi kommet oss godt i gang med vår faste ukeplan, med både turer, samlingsstunder, Ludde- og Tassengrupper. Nytt av året er at barnehageaktivitetene starter kl.09.00. På grunn av dette har vi nå bedre tid til å både ha en samlingsstund/gruppeaktivitet på morgenen, samtidig som vi har god tid til å gå ut etterpå. Utetid har vi hver dag før lunsj, noe både store og små setter pris på. Utover høsten blir vi å fortsette med å være ute en del etter soving også, så lenge barna har klær nok til det.

En annen ting som er nytt på årets ukeplan er hopp&sprett-dagen vår, som vi gjennomfører hver onsdag. Her deler vi opp barnegruppa i to, hvor ei gruppe er ute og ei gruppe er inne. Innholdet handler om bevegelse; vi lager hinderløyper, går på spontane turer, er på fotballbanen eller utfordrer oss motorisk oppe i skogen. Hver tredje onsdag er det Mørkvedhall som står på programmet for Luddene, og allerede har de fått seg en tur dit. Utrolig flott å se hvor morsomt og spennende dette var for dem!

Årets Luddegruppe har fokus på språk, og vi har valgt å dele gruppen i to slik at det er færre barn fordelt på to grupper. To voksne fordeles på gruppene hver torsdag. Barna er i en stor språklig utvikling for tiden, og derfor skal vi arbeide med å videreutvikle språket – begrepsforståelse, uttale, kategorisering, tall, former, munnmotorikk osv. Allerede har vi hatt meget engasjerte barn når vi har Luddegruppe, så vi gleder oss til fortsettelsen. I Tassengruppa er det sang, rim og regler som gjelder. Her synger vi og koser oss med enkle bevegelsesleker, til de smås glede. Repetisjon er viktig for de små, så derfor bruker vi periodens sanger om og om igjen.

Ellers har vi startet med vår faste turdag på tirsdager. Dette året kommer vi til å veksle mellom tre ulike hovedturmål; Bjørdalslisletta, Trollmyrbana og Mørkvedliskogen. Vi er opptatt av at de små skal få prøve seg på utfordringene skogen har å by på, samt at vi liker veldig godt store flater hvor vi kan kose oss med baller eller rett og slett bare springe så fort vi klarer. Fremover kommer Luddene til å spise en del ute på tur eller i Grillhuset når vi kommer tilbake fra tur. Nytt av året er at vi tar med oss temakort på tur. Disse kortene er knyttet opp mot årstidene, og inneholder tema vi skal snakke om og se etter på tur, sanger relatert til tema og andre aktiviteter som vi kan gjøre i barnehagen etter endt tur. I perioden som har vært har vi for eksempel hatt om bær – både rognebær, blåbær og ripsbær. Vi har adoptert oss et rognebærtre som vi skal følge gjennom alle årstidene, vi har smakt på både rips og rognebær, vi har snakket om farge og form på bærene og vi har sunget periodens sanger underveis på tur. Eksempel på aktiviteter som vi har gjort etter endt tur er ripsbærmaling, pressing av høstblader og vi har laget rognebærgelé.

Ellers har vi merket godt at høsten har kommet snikende på oss. Vi kjenner at det er kaldere ute, både vinden og temperaturen. Derfor er det veldig viktig at dere har med nok varme klær til barna, for vi er og kommer til å fortsette å være mye ute. Vi ønsker oss både fleece- og ullklær, samt tynn ullhue, hals, votter og tilstrekkelig med klær når det regner. Så lenge klærne er på plass, har vi mulighet til å være ute så mye som vi ønsker.

Nå som vi har avsluttet bærtemaet vårt, skal vi i perioden fremover jobbe med grønnsaker. Vi skal blant annet kjøpe inn grønnsaker, som vi skal lage kunst med. Målet er å lage oss et bilde med grønnsakstrykk som vi kan pynte avdelingen med.

Tilslutt vil vi bare påminne dere om å bruke hjemmesiden aktivt. Hver dag skriver vi dagsrapport om ting som vi har gjort, i tillegg til at ukeplanen ligger oppdatert der til en hver tid. Bilder og artikler vil komme ut ved spesielle arrangementer.

Vel møtt på foreldremøtet torsdag 2.oktober kl 19