Trollpost Stortroll februar

Ny måned, nye muligheter. Men først et tilbakeblikk på måneden som har gått.

Vi kickstarta den nye måneden med å sette oss mer inn i samisk historie og kultur. Vi så en del på bilder av samekofta, reindrift og andre samiske artikler. Gulgruppa dro på forestilling på Nordlandsmuseet, og fikk møte samedukka «Juvva», som fortalte oss en historie om reven. Vi fikk også sett på den samiske utstillinga de hadde, hvor det var blant annet en gamme, en ekte utstoppa rein og vugge til babyene. Rødgruppa dro til Ersvika samiske siida. Der fikk de kjøre med reinsdyr og slede, og ikke minst lage seg knallflotte smykker av reinsdyrgevir. På selve Samefolkets dag fikk vi storslått besøk av Emilie sin bestefar som er samisk. Han hadde på seg kofta si, og det syns ungene var SÅ spennende! De studerte og tok på kofta og de fine detaljene på den, før vi fikk høre noen barnesanger på samisk, og litt joik. Han fortalte også litt om hvordan det var å være same, og det var interessant å høre om ulikhetene. Og så fikk vi jo se hva samene har i sekken sin! Det var blant annet tørket reinsdyrkjøtt, kaffe og kaffekjele, en stor og en liten kniv, og bark til å fyre opp bål. Til lunsj spiste vi deilig finnbiff, og avsluttet med det den samiske uka.

Så var det tid for karneval. Dagene før selve feiringa brukte vi til ulike forberedelser. Vi snakket om hvorfor vi feirer karneval, og lagde nydelige vimpler og masker. Og for ei fantastisk feiring det ble da dagen kom! Både store og små var såre fornøyd. Vi kastet på blink, tegnet hale på grisen og gjettet hva som var i boksene. Etterpå hadde vi karnevalsdisko, før vi fikk en uhyre spennende lunsj; pølsetroll og – tusenbein og grønn og blå heksespagetti. Til dessert ble det fruktspyd, før vi satte oss ned med litt film og popcorn. Det var også uhyre godt å komme ut i frisk luft etter en så fantastisk dag.

Som kjent har det akkurat vært VM i Falun, og også vi har fulgt med på det. I tillegg til å se sprint og andre øvelser på storskjerm har vi lagd skiløpere og medaljer til medaljeoversikten vår. Vi har malt de nordiske flaggene, hatt hoppkonkurranse og vært på aketur. I tillegg har vi hatt stafett og skiskyting ute, og malt det norske flagget på snøen. Jeg tror ungene syns dette har vært en flott periode, hvor – naturlig nok – noen andre vært mer interessert enn andre. Vi prøver å «tap og vinn med samme sinn», men ikke alle er enige i den teorien. JEG vant! Nei, det var JEG som kom først!

Vi er nå i gang med uke nr. 2 med Lofotfiske som tema, og fortsetter med det ut uka. Fra neste uke av er vi i full gang med påske og påskeforberedelser, og har fokus på det til påska kan ringes inn.

Som dere antakelig har fått med dere har Heidi H. vært 50 % sykemeldt en tid nå, og Jeanette har vært inne for henne de dagene hun er borte. Dette vil fortsette en periode til.