Trollpost Stortroll, Oktober

Juleforberedelsene er like om hjørnet, men her kommer en liten oppdatering på hva vi har gjort, lekt og jobbet med i oktober, der vi har hatt empati og vennskap som hovedtema:

I oktober har vi hatt fokus på empati, vennskap, familien og barns rettigheter. Som rammeplanen sier, skal vi i barnehagen støtte barnas initiativ til samspill og bidra til at alle kan få leke med andre. Oppleve vennskap og lære og beholde venner.

Dette gjør vi i det daglige med og ha delt inn i små grupper, også innad i inne/ute gruppa. Utegruppene har gått på turer til Hemmeligskogen, lysløypa og Hestmodalen, og jobbet med samarbeidsoppgaver/aktiviteter og hatt spontan lek, utfra hva barna har hatt fokus på og interesse i. Innegruppen har delt inn i mindre lekegrupper og hatt fokus på å veilede i konflikter, og sette egne grenser og samtidig respektere andres grenser. (Rammeplan-17)

Vi har bygd by i sandkassa og vært oppe i skogen og lagd historier med ting vi har funnet i naturen, lagd hytte av grankvister Barna har også fått lekt med pastellkritt og tusj, der vi har lagd hvert vårt emosjonelle/følelses uttrykk på papirrull.

I samlinga har vi jobbet med filosofikort, og Albert Åberg, samt noen av de ulike følelsene vi mennesker har. Vi har også jobbet med barns rettigheter, og barn i andre land. Det resulterte i en FN-vegg, med bilder av hvor barn sover i andre land. Dette syntes barna var meget spennende, og litt rart.. hvordan kan noen barn bare sove på gulvet, mens andre har prinsesseseng og masse leker!?

Vi har fortsatt med yoga og massasje i samlinga på mandager. Dette gir barna en god ro, og liten pause fra en hverdag med fult trøkk. Denne roen, bærer de med seg resten av dagen.

I innegruppene har vi også spilt spill. Slik at vi lærer å samarbeide med hverandre, øver på turtaking, og telling. Vi øver oss også på og være inne; holde leken, rydde opp etter seg og ha rolig stemme.

Den store REFLEKSDAGEN gikk av stabelen 20/10. Barna hadde refleksjakt, både ute og inne, og vi snakket om hvorfor vi bruker refleks, og studerte refleksen med forstørrelsesglass, for å se hvordan den virker.

Rødgruppa har også hatt fokus på familie og vennskap, og var så heldig å få komme på besøk til Julianne, hjemme på Naurstad. Der fikk vi servert nydelig wok, med grønnsaker fra egen hage, masse lek og moro. Så tusen takk for det😊 Ellers har vi hatt fokus på trafikk, og har vært på tur i nærmiljøet, og lett etter trafikk, skilter og snakket om hvordan vi skal gå og oppføre oss i trafikken. Dette skal vi jobbe med fram mot jul.

Eirin student har avsluttet sin første praksisperiode, og kommer tilbake på nyåret. Hun har hatt egne opplegg med alle barna, med klipping og liming, lagd naturvev og hinderløyper for barna. Barna tok henne meget godt imot, og hun gleder seg til neste periode😊

FN-dagen var 24/10, og alt vi har hatt fokus på, munnet ut i denne markeringa. Vi hadde utstilling med ting barna hadde laget, og familien til Maiwand og Safa og Sara var snille og stilte med mat fra Somalia og Afghanistan. Dette var spennende for store og små, og alle fikk en smak. Vi så også en kort film om livet til ei jente i Thailand.

Den store BAMSEFESTEN avsluttet oktober. Og i tradisjon tro, serverte vi nydelig bamsekake, hadde bamsesykehus og dramatisering av «gullhår og de tre bjørnene» i samlinga før lunsj. Vi spiste alle i felleskap, og bordene var dekt med gull og glitter og deilige snitter. Etterpå forsynte vi oss med høydepunktet; bamsekake med glasur og nonstop😊

Sist og ikke minst fikk vi endelig litt snø! Var ikke mange centimeter, men akk, så glade unger! Vi lagde snømann og akte. Det er like morsomt hvert år, så vi håper på litt mere om ikke for lenge😊

Framover nå, vil vi sikkert være inne på ettermiddag og ved hentetid. Vi ber derfor at når dere henter, minner barnet deres på og rydde opp etter seg, slik at de barna som er igjen til sist slipper og rydde alt etter andre.