Trollpost Stortroll, Januar

Et nytt år, med blanke ark ligger foran oss. Denne perioden skal vi fordype oss mere i språkets verden.

Vi har valgt og ta for oss Rammeplanes bestemmelser på at barnehagen skal bidra til at barna får videreutvikle sin begrepsforståelse og bruke et variert ordforråd. De skal få leke, improvisere, og eksperimentere med rim, rytme, lyder og ord.

Vi har kommet oss godt i gang med språkfokuset vårt. Vi har jobbet med temaer som stor/liten (med større/mindre, størst/minst), full/tom og preposisjoner. Vi har brukt mye konkreter og ikke minst hverandre. En stor favoritt var der vi brukte barna og fortalte dem hva de skulle gjøre; -«gå under bordet», «legg deg mellom Stine og Lise» osv. her får de brukt kunnskapen sin, lære nye ting og ikke minst bruke seg selv som konkreter.

Til hver samling har vi fast sang og forskjellige rim vi jobber med, alt etter tema. Vi har yoga eller hvilestund, og fra og med februar vil jobbe med verktøyet SPRÅKSPRELL, en gang i uka. Her finner vi oppgaver med rim, lytting, bokstavlyder etc, som vi trekker ett av på hver samling. Vil du lese mere om Språksprell finner du mye info på nettet.

Fram mot sommerfesten skal vi også jobbe med SKINNVOTTEN, som er et eventyr. Dette skal vi formidle med fortellinger, lek, forming og andre uttrykksformer. Dette for og gi barna tid til og bli godt kjent og trygg med fortellingen, og vise at man kan jobbe forskjellig med et tema over lengre tid.

Vi har lagd lekestua om til «LUNVIK» rommet. Der finner vi karakterene fra Elias verden. Barna fikk selv lage fjell, av skumgummi som de malte og vi limte fisker i «havet» og lagde landingsplass til Helinord. Dette innbød til masse flott lek, og gode stunder. Etter hvert som interessen sank, tok vi bort Lunvik, og erstattet det med masse duplo, og det ble Duplo-Rommet. Så nå er det masse fin konstruksjonslek der inne.

Utelivet har vi måttet tatt litt dag for dag. Når det var nydelig snø og fint vintervær, bygde vi borg, malte, akte og gikk på ski. Dessverre kom regnet og pr. nå er det veldig hardt og mye dårlig/kaldt vær. Men vi får oss alle en luftetur ute i løpet av dagen. Håper februar byr på bedre forhold😊 vi har fått tatt oss små fine turer i nærmiljøet. Her har vi øvd oss på hvordan vi skal gå på tur, og gjort oss bedre kjent med trafikken.

Rødgruppa har hatt møte, der vi gikk igjennom det vi hadde jobbet med i fjor, og trafikk og «familien min» sto høyt i kurs. Videre har vi jobbet med måleenheter og vekt, der de fikk lage røre til grove lapper. Nam, nam😊  til solfesten øvde rødgruppa på skuespillet «sols og vinden», og de lagde sine egne rekvisitter; sol stråler og vindkast.  Vi fortsetter med språklek og matematiske begreper fremover.

Sola slo gjennom skylaget, og vi feiret med solfest! Vi hadde felles solsamling, der Rødgruppa hadde fremvisning av «sola og vinden», og vi sang solsanger. Til lunsj spiste vi gul ris, med stekt skinke. Til dessert fikk vi solgul smoothie😊

I uke 5 og 6, vil Ruben student være tilbake en liten tur. Han skal ha noen oppgaver knyttet opp mot det samiske.