Trollpost Småtroll mars

Nok en måned er passert og våren er på full fart inn i Trollmyra.

Snøen smelter i et sånt tempo at vi nesten kan se det. Gjørma gjør sin entré i samme tempo, og dresser og regntøy er både våte og gjørmete i disse dager. Fleeceklærne er også kommet fram, og om ikke lenge – håper vi – kan vi hente fram parkdresser og joggesko. Før den tid kommer må vi se oss litt tilbake. Mars måned var nemlig fylt med mye spennende inne på Småtroll. Luddene våre har begynt å bli tre år, og etter fylte tre år kommer det innkalling til tannlegen for din håpefulle lille. Dette har vi fokus på hos oss, og har selv et forberedende besøk hos tannlegen, sånn at de små vet hva de kommer til den dagen dere skal ta de med. Vi har lest om stakkars Jens som får besøk av Karius og Baktus, vi har sunget og sett på videoer, og vi har til og med sittet i tannlegestolen hos pleier Heidi her i barnehagen. Da dagen endelig kom og vi ruslet nedover til tannlegen, var det åtte spente små som fulgte med. Vi kom inn og alle krøp opp i stolen etter tur, og gapte så høyt de kunne, så tannlegen skulle få se på tennene deres. Og tenk, etterpå fikk vi premie! De var SÅ flinke og stolte, alle sammen, etter endt besøk.

Vi har brukt store deler av måneden til arbeid med Skinnvotten. I tråd med rammeplanen har vi lest og fortalt eventyret på ulike måter, og Ludde har fått spille det selv. Rammeplanen sier at ulike formidlingsmåter blant annet kan være kilde til estetiske opplevelser, kunnskap og refleksjon. Vi har arbeidet mye rundt selve eventyret og brukt tid på å snakke sammen om det, og har blant annet reflektert rundt hvorfor votten var varm når den hadde ligget i snøen hele natta, samt hvilke farger de ulike dyrene har. Dette er også noe vi kommer til å fortsette med resten av året, og nå i april skal vi ta for oss dyrene og dyresporene. Siste fredag i måneden hadde vi fellessamling, og da fikk Ludde spille eventyret for de andre barna – etter å ha brukt mye tid på å øve på det. Det gikk kjempebra, og de fikk stor applaus etterpå!

Barnehagen skal la barna få kjennskap til (…) høytider i ulike religioner og livssyn (…), og i mars var det påskehøytiden som stod for tur. På Småtroll har barna fått kjennskap til denne høytiden gjennom Påskeharen og -reven, kyllingen, egget og høna, ulike sanger, og forming. En liten kylling i egget lå ble ungenes store favoritt, og den sang vi om og om igjen, så video av og snakket om. Ungene har laget pynt som de har fått med seg hjem, og vi delte et fantastisk måltid under påskelunsjen. Da fikk vi også besøk av Påskeharen, som hadde med et stort egg til oss fylt med fullkornskjeks og knaskegulrøtter.

I april skal vi som nevnt fortsette arbeidet med Skinnvotten i form av å bli bedre kjent med dyrene og sporene de lager. Vi skal ha ei uke med fokus på trafikk og skiltene vi ser når vi beveger oss der, og så håper vi at våren kommer for fullt, sånn at vi kan begynne å se etter blomster og insekter.